Koskentaipale

KOSKENTAIPALE

gallery/kartta

KOSKENTAIPALEEN KYLÄTOIMIKUNTA JA KYLÄN TOIMINTA

 

Koskentaipaleen kylätoimikunta on toiminut aktiivisesti jo lähes 40 vuotta. Toimikunnan tuo esiin kyläläisten näkökantoja ja valvoo heidän etujaan tarpeellisiksi katsomissaan asioissa, tekee kaupungin päättäville elimille aloitteita kylän kehittämiseksi ja parantamiseksi, pyrkii lisäämään kylän viihtyisyyttä ja yhteistoimintaa. Toiminnan tarkoitus on edistää kyläläisten yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi kylätoimikunta järjestää aktiivisesti toimintaa ympäri vuoden erilaisten tapahtumien, talkoiden ja kurssien muodossa. Kylällä on jo monta vuotta järjestetty heinäkuun alussa ohjelmallinen kesätapahtuma, jossa pyritään huomioimaan kaikenikäiset osallistujat ja kuten asiaan kuuluu kesätapahtumassa illan on kruunannut kunnon latotanssit elävän musiikin tahdissa. Tapahtuman ovat löytäneet myös kylän mökkiläiset ja tapahtumassa on tutustuttu puolin ja toisin. Tapahtuman buffettituotolla kyläläisille järjestetään toimintaa talven mittaan.

Talvella järjestetään talvirieha, jossa aikuiset pilkkivät ja lapset onkivat muita yllätyksiä, laskevat mäkeä tai touhuavat muita mukavia talvilajeja. Ja tietysti makkarat, mehut ja nokipannukahvit kuuluvat asiaan.

Syksyllä ja keväällä järjestetään talkoot, joissa siivotaan tienvarsia, nostetaan ja lasketaan kylän kodan laituri sekä siivotaan kodan ympäristö kesän kävijöille siistiksi. Lehtokota onkin kylän ylpeys, joka aikoinaan on rakennettu talkoilla ja samalla tavalla sitä pidetään myös kunnossa. Kolme vuotta sitten oli suuri ponnistus, kun kodalle rakennettiin portaita, joita myöten käynti on helpompaa myös talvella, jolloin jyrkät kalliot olivat vaarallisia. Portaiden rakentaminen oli iso ponnistus, mutta kodan käyttö on lisääntynyt niiden myötä. Kaksi vuotta sitten rakennettiin kodalle uusi laituri entisen huonokuntoisen tilalle.

Kylän syyskokouksen yhteydessä on muutamana vuonna järjestetty yhteinen jouluruokailu, johon on osallistuttu runsaslukuisesti. Joulun aikaan kyläläiset viettävät perinteistä glögi-iltaa kodalla joulua edeltävällä viikolla. Nyyttikesti perinne on vielä voimissaan, glögiä maistellaan ja joululaulut raikuvat. Portaat ovat helpottaneet glögi-iltaan osallistumista, jos jäät eivät salli kodalle kulkemista.

Kyläläisille on järjestetty myös erilaisia kursseja aina toiveiden mukaan. Miehet ovat tehneet puukkoja ja katiskoita, naisille ollaan tulevana kesänä järjestämässä pihakoriste betonikurssia ja syksyllä on tarkoitus valmistaa makkaroita.

Kylätoimikunta pyrkii myös pitämään huolta kyläläisten kunnosta. Talvisin on pidetty yllä latuja ja hiihtolenkin sai aikaisemmin helposti yli kymmenen kilometrin pituiseksi. Huonot talvet ovat hankaloittaneet jäälle latujen ajamista ja tänä talvena onkin pohdittu latu-uran kunnostamista muualle.


 

gallery/pienestä pitäen mukana
gallery/lehtokota talvella
gallery/makkaran paistoa talkoiden lomassa
gallery/lehtokota
gallery/laituritalkoot
gallery/kovaa hommaa tämä poraaminen

Pienestä pitäen mukana 

Lehtokota talvella

Makkaran paistoa talkoiden lomassa

Laituritalkoot

Viime syksyisen turvapäivän jatkoa. Kysely turvallisuusasioista kylällämme. Kyselyn avulla saamme selville, mitkä asiat ovat kunnossa, mitä pitää parantaa ja mitkä asiat puuttuvat ehkä kokonaan. Kyselyn tuloksen avulla pyritään tekemään kylästämme entista mukavampi ja ennen kaikkea turvallisempi paikka asua. Postilaatikoihin on jaettu paperiversio, jonka voi palauttaa jätepisteessä olevaan postilaatikkoon. Kyselyyn voi myös vastata Facebook sivun kautta tai kylän kotisivujejen kautta . Linkki kyselyyn: https://goo.gl/forms/msk7uABTlX4VHnRN2.